Allesovergay.nl
10:00 PM
Wat zegt de islam over homoseksualiteit?

Net als bij het christendom en het jodendom is het onmogelijk om te zeggen wat de islam over een bepaald onderwerp zegt. Er zijn wereldwijd miljarden moslims. Wel is het mogelijk om te zeggen wat er in de Koran staat. Moslims geloven dat de Koran, het heilige boek van de islam, de woorden van God of Allah bevatten, zoals die geopenbaard zijn aan de profeet Mohammed.

 

Homoseks tussen mannen wordt in de Koran – net als in de Bijbel – alleen beschreven in termen van losbandigheid, dwang en verkrachting. Het verhaal van de profeet Loet is het bekendste voorbeeld. Het lijkt erg op het verhaal van Sodom en Gomorra in de Bijbel. Er wordt in de Koran meerdere malen gewaarschuwd voor sodomie of ‘liwaat’.

 

Binnen de islam bestaan verschillende stromingen die het geloof verschillend uitleggen en beoefenen. De Shiieten en de Soennieten hebben een andere vorm van islam, maar ook per land, per streek en per imam kan het geloof verschillen.

 

Bij de interpretatie van de Koran maken sommige mensen onderscheid tussen liwaat en liefdevolle homogevoelens. Liwaat staat voor verkrachting van een man door een andere man, seks met dieren en seks met minderjarigen. Het gaat daarbij met name om anale seks. Over gelijkwaardige, vrijwillige en liefdevolle homorelaties schrijft de Koran niet.

 

De islam staat over het algemeen veel positiever tegenover seksualiteit dan het christendom. Seks is iets om van te genieten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de belofte voor de hemel. Gelovigen die zich op aarde aan de voorschriften van de islam hebben gehouden, worden in het paradijs beloond: zij kunnen daar uitgebreid eten en vrijen met mooie jonge mannen en vrouwen. Volgens sommige interpretaties kunnen vrouwen in het paradijs ook van vrouwen genieten, en mannen ook van mannen.

 

Tegenover deze interpretaties staat de dagelijkse praktijk waarin strenge moslims homoseksualiteit afkeuren. Voor sommige islamitische homo’s en lesbo’s is het daarom lastig om een vorm te vinden voor hun gevoelens. Sommigen vinden dat het geloof iets is tussen hen en God. Niet de omgeving, maar alleen God kan oordelen over het leven van mensen.

 

Hierover zijn twee boeken verschenen: Islam en homoseksualiteit en Mijn geloof en mijn geluk.

 

Er zijn ook organisaties voor homo-, bi- en transseksuele mannen en vrouwen met een islamitische achtergrond zoals Stichting Habibi Ana, Stichting NafarSecret Garden en Malaica (opvolger van stichting Yoesuf).

 

 

Veilige Haven
Het steunpunt Veilige Haven van Schorer biedt ondersteuning aan jongeren uit multicultureel Amsterdam en omstreken die een plek zoeken waar ze terecht kunnen met hun homo-, biseksuele of transgendergevoelens. Er is iedere dinsdagmiddag inloop. Kijk op veilige-haven.nl voor meer informatie over de inloop en het telefonische spreekuur of ga direct naar de activiteitenkalender.

 

Souad (27 jaar): ‘Homoseksualiteit is niet slechts een gevoel, het is een zijn, ik ben lesbisch. Ik kan mijn geaardheid niet veranderen en dat weet Allah ook.’ [Mijn geloof en mijn geluk, p. 93]

 

Hakan (23 jaar): ‘Als homoseksueel tel je niet mee in de islamitische samenleving. Heel triest voor al die mannen en vrouwen met homogevoelens, ze kunnen die door omstandigheden geen normale plaats geven in hun leven.’ [Mijn geloof en mijn geluk, p. 119]